Prace dyplomowe

Zakres tematyczny prac dyplomowych realizowanych w Zakładzie Polityki Zdrowotnej

Tematyka prac dyplomowych realizowanych pod opieką kadry dydaktycznej Zakładu Polityki Zdrowotnej obejmuje zagadnienia związane z:

- systemowymi uwarunkowaniami ochrony zdrowia;

- politykami sektorowymi i ich następstwami dla zdrowia populacji;

- rolą podmiotów takich jak administracja państwowa, samorząd terytorialny i organizacje pozarządowe w zabezpieczeniu potrzeb zdrowotnych populacji;

- systemem zabezpieczenia społecznego;

- aspektami organizacyjnymi funkcjonowania podmiotów leczniczych. 

 

Szczegółowa tematyka prac prowadzonych pod kierunkiem pracowników Zakładu obejmuje:

 

dr hab. n. o zdr. Piotr Romaniuk, prof. SUM

- organizacja i transformacja systemów ochrony zdrowia i systemów zabezpieczenia społecznego

- ewaluacja systemów ochrony zdrowia

- administracyjno-prawne, kulturowe i ekonomiczne uwarunkowania funkcjonowania systemów ochrony zdrowia i systemów zabezpieczenia społecznego

- zachowania zdrowotne i nierówności w zdrowiu

- organizacja świadczeń opieki zdrowotnej i placówek świadczących usługi zdrowotne

- polityka zdrowotna i inne polityki publiczne wpływające na zdrowie

- implementacja i ewaluacja polityk publicznych wpływających na zdrowie

- środowisko żywnościowe (food environment) i systemy żywnościowe (food systems)

 

dr n. med. Krzysztof Kaczmarek

- społeczne determinanty zdrowia i zachowań zdrowotnych;

- nierówności w zdrowiu i ich uwarunkowania;

- zarządzanie podmiotami leczniczymi;

- ewaluacja regionalnych i lokalnych polityk zdrowotnych.

 

dr n. o zdr. Katarzyna Brukało

- polityka żywnościowa i żywieniowa (lokalna, regionalna, międzynarodowa);

- nierówności w zdrowiu, determinanty zdrowia;

- dietetyka kliniczna (szczególnie dietoprofilaktyka i żywienie w chorobach neurodegeneracyjnych);

 

dr n. med. Agata Mitera

- psychospołeczne aspekty odżywiania.

- zachowania i zwyczaje żywieniowe wybranych grup.

- zaburzenia odżywiania.

- psychospołeczne, behawioralne i poznawcze uwarunkowania zachowań żywieniowych.

- uzależnienia behawioralne.

- psychologiczne aspekty pracy dietetyka z pacjentem.