Zakres tematyczny prac dyplomowych realizowanych w Zakładzie Polityki Zdrowotnej
Tematyka prac dyplomowych realizowanych pod opieką kadry dydaktycznej Zakładu Polityki Zdrowotnej obejmuje zagadnienia związane z:
- systemowymi uwarunkowaniami ochrony zdrowia;
- politykami sektorowymi i ich następstwami dla zdrowia populacji;
- rolą podmiotów takich jak administracja państwowa, samorząd terytorialny i organizacje pozarządowe w zabezpieczeniu potrzeb zdrowotnych populacji;
- systemem zabezpieczenia społecznego;
- aspektami organizacyjnymi funkcjonowania podmiotów leczniczych.
Szczegółowa tematyka prac prowadzonych pod kierunkiem pracowników Zakładu obejmuje:
dr hab. n. o zdr. Piotr Romaniuk, prof. SUM
- organizacja i transformacja systemów ochrony zdrowia i systemów zabezpieczenia społecznego
- ewaluacja systemów ochrony zdrowia
- administracyjno-prawne, kulturowe i ekonomiczne uwarunkowania funkcjonowania systemów ochrony zdrowia i systemów zabezpieczenia społecznego
- zachowania zdrowotne i nierówności w zdrowiu
- organizacja świadczeń opieki zdrowotnej i placówek świadczących usługi zdrowotne
- polityka zdrowotna i inne polityki publiczne wpływające na zdrowie
- implementacja i ewaluacja polityk publicznych wpływających na zdrowie
- środowisko żywnościowe (food environment) i systemy żywnościowe (food systems)
dr n. med. Krzysztof Kaczmarek
- społeczne determinanty zdrowia i zachowań zdrowotnych;
- nierówności w zdrowiu i ich uwarunkowania;
- zarządzanie podmiotami leczniczymi;
- ewaluacja regionalnych i lokalnych polityk zdrowotnych.
dr n. o zdr. Katarzyna Brukało
- polityka żywnościowa i żywieniowa (lokalna, regionalna, międzynarodowa);
- nierówności w zdrowiu, determinanty zdrowia;
- dietetyka kliniczna (szczególnie dietoprofilaktyka i żywienie w chorobach neurodegeneracyjnych);
dr n. med. Agata Mitera
- psychospołeczne aspekty odżywiania.
- zachowania i zwyczaje żywieniowe wybranych grup.
- zaburzenia odżywiania.
- psychospołeczne, behawioralne i poznawcze uwarunkowania zachowań żywieniowych.
- uzależnienia behawioralne.
- psychologiczne aspekty pracy dietetyka z pacjentem.