Aktualności Zakładu Polityki Zdrowotnej
Zachęcamy do zapoznania się z treścią raportu oceniającego polskie środowisko żywnościowe z wykorzystaniem narzędzia Food-EPI. Raport jest rezultatem realizacji jednego z pakietów roboczych projektu Policy Evaluation Network (PEN) i jest zarówno pierwszym w Polsce przypadkiem zastosowania narzędzia Food-EPI, jak i pierwszym przypadkiem kompleksowej, opartej o standaryzowane narzędzie, oceny polityk publicznych dotyczących żywności i żywienia w Polsce. Treść raportu dostępna jest na stronie internetowej projektu PEN, pod poniższym linkiem:
https://www.mdpi.com/2071-1050/12/8/3384#
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpubh.2020.00080/full
https://globalizationandhealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12992-018-0439-5
moje konsultacje w dniu 5 marca 2018 są ODWOŁANE! Zainteresowane osoby zapraszam we wtorek 6 marca, w godz. 11.00-12.30.
Piotr Romaniuk
http://zpz.sum.edu.pl/?r=artykul/view&id=21
Nakładem Wydawnictwa SUM ukazała się monografia naukowa "Zdrowie publiczne w warunkach globalizacji" pod redakcją dr Krzysztofa Kaczmarka i mgr Katarzyny Brukało. W gronie autorów wybitni specjaliści z zakresu problematyki międzynarodowych problemów zdrowia. Zachęcamy do zakupu i lektury.
http://wydawnictwo.sum.edu.pl/product_info.php?cPath=54&products_id=168
http://www.biomedcentral.com/1472-6963/16/95
http://dx.doi.org/10.1016/j.healthpol.2016.02.011
Zakres tematyczny prac dyplomowych realizowanych w Zakładzie Polityki Zdrowotnej
Tematyka prac dyplomowych realizowanych pod opieką kadry dydaktycznej Zakładu Polityki Zdrowotnej obejmuje zagadnienia związane z:
- systemowymi uwarunkowaniami ochrony zdrowia;
- politykami sektorowymi i ich następstwami dla zdrowia populacji;
- rolą podmiotów takich jak administracja państwowa, samorząd terytorialny i organizacje pozarządowe w zabezpieczeniu potrzeb zdrowotnych populacji;
- systemem zabezpieczenia społecznego;
- aspektami organizacyjnymi funkcjonowania podmiotów leczniczych.
Szczegółowa tematyka prac prowadzonych pod kierunkiem pracowników Zakładu obejmuje:
dr hab. n. o zdr. Piotr Romaniuk, prof. SUM
- organizacja i transformacja systemów ochrony zdrowia i systemów zabezpieczenia społecznego
- ewaluacja systemów ochrony zdrowia
- administracyjno-prawne, kulturowe i ekonomiczne uwarunkowania funkcjonowania systemów ochrony zdrowia i systemów zabezpieczenia społecznego
- zachowania zdrowotne i nierówności w zdrowiu
- organizacja świadczeń opieki zdrowotnej i placówek świadczących usługi zdrowotne
- polityka zdrowotna i inne polityki publiczne wpływające na zdrowie
- implementacja i ewaluacja polityk publicznych wpływających na zdrowie
- środowisko żywnościowe (food environment) i systemy żywnościowe (food systems)
dr n. med. Krzysztof Kaczmarek
- społeczne determinanty zdrowia i zachowań zdrowotnych;
- nierówności w zdrowiu i ich uwarunkowania;
- zarządzanie podmiotami leczniczymi;
- ewaluacja regionalnych i lokalnych polityk zdrowotnych.
dr n. o zdr. Katarzyna Brukało
- polityka żywnościowa i żywieniowa (lokalna, regionalna, międzynarodowa);
- nierówności w zdrowiu, determinanty zdrowia;
- dietetyka kliniczna (szczególnie dietoprofilaktyka i żywienie w chorobach neurodegeneracyjnych);
dr n. med. Agata Mitera
- psychospołeczne aspekty odżywiania.
- zachowania i zwyczaje żywieniowe wybranych grup.
- zaburzenia odżywiania.
- psychospołeczne, behawioralne i poznawcze uwarunkowania zachowań żywieniowych.
- uzależnienia behawioralne.
- psychologiczne aspekty pracy dietetyka z pacjentem.
ZAKŁAD POLITYKI ZDROWOTNEJ
Śląski Uniwersytet Medyczny
ul. Piekarska 18
41-902 Bytom
tel. 32 39 76 521
e-mail: zpz@sum.edu.pl